De Energieke Metalen Gebouwschil

Verwarming d.m.v. de Solar Breath Collector
Gebouwen zijn verantwoordelijk voor bijna veertig procent van de CO2-emissies.
Met de klimaat ambitie om de CO2-uitstoot substantieel te verminderen richt de overheid haar aandacht dan ook meer en meer op de bebouwde omgeving en de bouwsector in het bijzonder, met o.a. richtlijnen voor de energieprestaties van gebouwen.Colorcoat Renew

TataSteel participeert actief in de klimaat ambitie van de overheid en heeft daartoe op haar terrein een gebouw gerealiseerd dat is onderverdeeld in een aantal zones, waar verschillende technologieën onafhankelijk worden aangestuurd en gevolgd.
De technologieën lopen uiteen van bekendere als PV-panelen en Phase Change Materials (PCM’s) tot geheel nieuwe als Colorcoat Renew.

Met de Colorcoat Renew-techniek wordt de passieve gebouwhuid veranderd in een actief systeem dat warmte wint door een microgeperforeerde gevelplaat door de zon te laten opwarmen. Een ventilator creëert onderdruk, waardoor buitenlucht via de perforaties in de plaat naar de luchtspouw en vervolgens het gebouw in wordt gezogen. De warmte van de plaat wordt zo met een hoog rendement op de ventilatielucht overgedragen.
De verwarmde lucht kan vervolgens direct in het gebouw geleid worden of aan een luchtverwarmingstoestel worden toegevoerd als voorverwarming. Het gebouw kan met dit systeem overdag tot ongeveer de helft in haar warmtebehoefte voorzien.

Projectspecifiek

De precieze prestaties van het ‘zonneluchtcollectorsysteem’ zijn afhankelijk van factoren als het lokale klimaat, de ventilatiebehoefte en de oriëntatie van het gebouw. De HollandGroep beschikt over de software waarmee de collector projectspecifiek optimaal kan worden ontworpen en de opbrengsten kunnen worden voorspeld. Vervolgens kan het Colorcoat Renew Systeem eenvoudig architectonisch in de bouwschil worden geïntegreerd, maar ook worden vormgegeven als herkenbaar element. De warmteabsorptie van de verschillende beschikbare kleuren is bekend, zodat vooraf een bewuste afweging kan worden gemaakt tussen rendement en architectonische uitstraling.

Zonnestroom m.b.v. Solon Solbond Integra

Een andere ontwikkeling betreft Solon Solbond Integra, een PV-modulesysteem dat ontworpen is voor toepassing op metalen daken. De PV-panelen worden hierbij direct verlijmd op FERO-profielen in Colorcoat Prisma. Dit is de enige geschikte coating gebleken voor het Solbond-systeem. De zonnepanelen van de Duitse fabrikant Solon worden frameloos toegepast, zijn licht van gewicht en hebben een bijzonder hoog rendement per vierkante meter.