Silk-F MAN Utrecht

Op het bedrijventerrein Lage Weide aan de A2 heeft Architéma Architectuurstudio een nieuw dealerpand gerealiseerd voor MAN RosiervandenBosch Utrecht. Bijzonder aan het gebouw is de theatrale multifunctionele showroom, een unicum voor een truckdealer.

Een representatief wit canvas
De showroom vormt de kop van een langgerekt en efficiënt ontworpen gebouw. Deze layout, met de kop richting de A2, bood de gelegenheid om de showroom vorm te geven als een gezicht, een visitekaartje richting passerend verkeer. De schreeuwerige omgeving echter, gedomineerd door grote opvallende gebouwen en infrastructurele werken, maakt het buitengewoon moeilijk om op te vallen. Het ontwerp probeert de omgeving niet te overschreeuwen, maar presenteert zich middels een een rustig, ingetogen en chique beeld. De showroom is vormgegeven als een opgetild en uitkragend wit volume, dat als een blank canvas de naamvoering van het bedrijf des te meer accentueert en contrasteert met de antraciete kleur van de rest van het gebouw.
 
Een zwevende doos
Wanneer het donker is, vindt er een omkering plaats van de kleurstelling, aangezien de verlichte logo’s helder aftekenen op de donker kleurende, onverlichte achtergrond. Middels een glazen vliesgevel en atrium wordt de indruk gewekt dat de massa van de doos zich losmaakt uit de massa van de rest van het gebouw en zweeft. Het ‘s avonds aanlichten van de onderzijde van de uitkragingen versterkt dit effect op theatrale wijze. De grootste uitkraging maakt het ook van verre helder waar de entree is gesitueerd.

Architect:  Architema
Aannemer: Groothuis Bouwgroep
Gevelbekleding: PIB Holland b.v.
Gevelsysteem: Silk-F-30 van SCH Holland b.v. 

Terug